Jeg har selv haft akvarier mange år med selskabs fisk uden at vide noget om vandets kemi og at vand kunne være hård eller blødt. Ord som GH, KH, Nitrit, Nitrat, TDS, Micro Siemens, PH, og soil havde jeg aldrig hørt om, eller havde meget lidt kendskab til. Hvad de forskellige ord betyd for vandet i mine akvarier vidste jeg intet om. Caridina rejer kræver lidt mere end de fleste akvariefisk der fås i Danmark, nemlig blødt vand.
De fleste kan godt blive skræmt væk, når der tales om blødt vand, osmose anlæg, TDS, Soil, salt osv. Men det er ikke så svært som det lyder.
En guide fra A -Z
Der er masser af læsestof på nettet, meget af det læsestof er på engelsk og der er mange forskellige emner man skal igennem. Jeg ville ønske jeg havde fundet en simplet guide fra a-z med hvordan man kommer i gang med Caridina rejer. Jeg vil forsøge at lave en simplet guide til at komme i gang med Caridina rejer, hvor alle kan være med. Kort forklaring om de grundlægende ting man skal vide, uden at gå i dybden med de forskellige ord og begreber.
Jeg vil også beskrive hvad det kræver at udstyr for at komme i gang, og hvor det kan købes.
Jeg håber der er flere der vil få glæde af denne guide og komme i gang med den spændende del af akvariehobbyen, nemlig Caridina rejer. En lille advarsel før du kaster dig ud i rejeakvarier, man bliver hurtigt bid af det, og et akvarie bliver hurtigt til flere. Jeg har selv et helt rum stort set kun med reje akvarier.
Sådan får man blødt vand
Kort fortalt køres vandet fra vandhanen igennem et omvendt osmoseanlæg (Rensnings anlæg), hvor kalk og andre mineraler renset fra vandet, så man derefter har helt rent vand (Destilleret vand). Når vandet er blevet renset, er det så rent at det stort set ingen stoffer og mineraler indeholder. Dette vand kan rejer og planter ikke leve i. Det kræver derfor at man blander vandet med en ”Salt”, det kaldes for ”salt” men er ikke det vi kender som salt til hverdag. Dette ”salt” som et er hvidt pulver, indeholder alle de mineraler der skal til for at rejerne kan overleve og trives i vandet. Til Caridina rejer benytter man en ”Salt” der hedder GH+. Det hæver den totale hårdhed (GH) uden mærkbar påvirkning af karbonathårdheden (KH), som er den vandtype Caridina rejerne trives bedst i.
Kort forklaring om brug af osmoseanlægget
Vandet fra vandhanen køres igennem et omvendt osmoseanlæg. Der er en indgang som man forbinder til vandhanen med en slange, og der er 2 udgange (slanger) i anlægget, hvor af den ene kommer det renset helt rene vand ud, og anden kommer der spildevandet, med alle de stoffer og mineraler der er renset fra. Jeg bruger enten vand dunke eller vand tønder til det rene vand der kommer ud af osmose anlægget, og spildevands slangen sætter jeg slangen til afløbet.
Det helt rene vand skal nu klargøres til brug, og skal opblandes med ”saltet”. Du skal bruge en TDS eller Micro Siemens måler. Det er 2 forskellige måder man kan måle vandet på, men i bund og grund det samme med forskellige måleenheder. Jeg vil i denne guide benytte en TDS måler.
- Mål det rene vand fra osmoseanlægget. Det skulle gerne have en TDS på mellem 1-10.
- Bland nu ”salten” i dit rene vand, lidt efter lidt. Alt efter hvilken salt det er, passer det ca. med en ske til 20 liter vand. Hæld lidt i af gangen og rør rundt i vandet, og mål derefter med TDS måleren.
- Når dit vand når en TDS på 130-140 skal der ikke mere salt i.
- Lad derefter vandet står og ”trække for sig selv” i minimum 24 timer. Det er en fordel at have vandet stående i samme rum som dit akvarie så det inden for 1-2 dage har samme temperatur som rummer og dit akvarie.
- Du har nu lavet blødt vand der kan bruges til Caridina rejer.
Bundlag
For at holde en stabil og lav PH værdi kræver det at du har soil som bundlag. Der findes mange forskellige typer og mærker, men de har stort set den samme funktion med at holde en lav PH. Jeg har tidligere lavet en test af 6 forskellige slags soil og hvor lang tid de kræver at indkøre før akvariet er klar til rejer. Du kan læse mere om mine test her. Jeg er efter jeg lavet min soil test selv begyndt at bruge Ibi Gold Shrimp Soil, også er den jeg linker til i denne guide.
Hvad skal du bruge
Du kan komme i gang for under 1000 kr. Her er en liste med hvad du skal bruge og hvor det kan købes:
Produkter | Pris |
Osmoseanlæg | 425 kr |
TDS Måler | 175 kr |
SaltyBee gH+ salt | 115 kr |
Ebi Gold Shrimp Soil | 150 kr |
Dunk 10 Liter (en spand kan også bruges) | 49 kr |
Pris I alt | 914 kr |
Har du nogle spørgsmål til denne guide skal du være velkommen til at skrive en kommentar.
Vil du også køre med en kh tæt på 0, når det er tale om tiger arten?
Tiger arten er ikke så sarte, så de kan sagtens have højere KH. Jeg har flere forskellige tigers ved både GH 6-7, og KH 0-1 (Som næsten alle mine Caridina) og nogle i samme vand som jeg bruger til mine Neocaridina. Der ligger vandet på ca GH 9-10 og en KH på 4-6. De trives i begge vandtyper og yngler 🙂
Hvorfor skal vandet trække i 24 timer?
Så så vandet “damper af” og stabilisere sig. Det er også en fordel at vandet så varmes op til samme temperatur som der er i rummet det står. Jeg bruger ingen varmelegemer i mine rejeakvarier, alle køre ved stuetemperatur som ce 22-23 grader. Det er den fordel når jeg lader det færdige osmosevand står 1-2 dage så har det samme temperatur som de akvarier det skal i.
Mit akvarie er 300 liter og er 23 grader, med varmelegeme for sikkerhedsskyld. Jeg bruger 23 graders vand fra hanen inden det går ind i osmoseanlægget. Og jeg bruger vandet med det samme. Derfor vil jeg gerne vide om der er grund til at det skal stå 24 timer i mit tilfælde?