Vælg en side

Vandskifte på rejeakvarier er ikke så let om på almindelige akvarier med fisk. Rejer er mere sarte over for ændringer i deres vand miljø og det anbefales at vandskifte dryppes ind som når man tilvender nye rejer deres nye hjem ved at dryppe rejerne ind. Jeg har i længere tid brugt mange timer og forskellige løsninger på dette problem for at lave det mest optimale vandskifte for mine rejer uden det påvirker vandværdierne. Den nemme løsning er som når man drypper nye rejer ind,  at bruge en luft slange og en luft ventil og indstille den så den laver 1-3 dryp i sekundet. Dette gjorde jeg i starten da jeg havde få akvarier, men når men er oppe på +70 akvarier med rejer kunne jeg starte mandag morgen og så begynde at dryppe hvert akvarie ind og når jeg så når til søndag aften og have brugt 10 timer hver dag ville jeg være færdig og kunne starte forfra igen. 

Påfyldning af vand

Jeg har derfor i alle mine akvarier installeret en flyder i hvert akvarie der stopper vand tilføjelsen når de er fyldt op ca. 3 cm fra kanten.  Alle akvarier er forbundet med ¼ slange som bruges til osmose anlæg. Jeg bruger rent osmosevand opblandet til de vandværdier der passer bedst til mine Caridina og Neocaridina. Jeg har en 220 liters tønde til Caridina og en til Neocardina. Til at starte med havde jeg en pumpe til hver tønde og en ”dripper” monteret på hvert akvarie der kun tillader 2 liter gennemstrømning pr time. Stort set alle mine akvarier er 45 liters, så det svarer til at ved et 10% vandskifte vil den ”dryppe” vand skiftet ind over 2 timer og 4 timer ved et 20% vandskifte. Efter mine målinger med min pumpe der kører ca 3 bar, kunne jeg konstatere at mine ”dripper” kørte det dobbelte igennem end hvad producenten oplyste. Ved et 10% vandskifte kørte den det ind på 1 time og ved 20% kørte den det på 2 timer. Det lyder måske ikke af meget, men det kan påvirke vandværdier en del så jeg ville optimere dette for at opnå det bedste og optimale vandskifte for mine rejer.

Løsningen blev derfor at lave en ”computer” der styrer vandtilførslen og kørsel af mine pumper. Jeg fandt frem til at man med en Andruno enhed kunne programmere en mini computer med et program der kunne styre min vandpumper ved at lave en on/off enhed præcis efter mit ønske.  

Ved dette system laver jeg er vand skifte over 10-20 timer hvor det langsomt dryppes ind så vandværdierne ikke ændres. Min erfaring ved dette er alt flest nye rejer unger overlvert, da de er mere sarte over for ændringer i vandværdierne end fuld voksne rejer.

Da en andruno køre på 5 volt krævet det et par forskellige enheder før det kunne lykkes, da pumpen køre 220 volt.

Her er hvad jeg har brugt til mit ”semi automatiske vand skifte system”

Andruno nano
5V relay til 220V
220V til 5V strømforsyning
LK OPUS 66 – STIKKONTAKT MED PANE (Hvor pumperne er sat til)
5V lys diode rød
5V lys diode blå
5V lys diode grøn med ”push button” funktion
RO booster pumpe til vandtilførsel

Jeg programmeret en kode til Andruno enheden så der var en tryk knap der kunne skifte mellem 2 forskellige programmer. Når ”computeren” starter op køre den program 1 og lyser i det røde lys for at vise den køre program 1. Ved opstart køre pumpen 1 minut, som vises ved at den grønne diode i ”tryk knappen” lyser. Efter 1 minut stopper pumpen med at køre og den grønne diode slukker, men den røde diode i program 1 lyser forsat for at vide at program 1 er aktiveret. Efter 5 minutters pause starter pumpen med at køre og den grønne diode lyser igen når pumpen køre. Sådan bliver den ved med at pumpen køre 1 min, med 5 mintuers pause ind til indstillingerne ændres. 

Program 2 aktiveres ved at trykke en gang på trykknappen og den røde diode slukkes og den blå tændes for at vise at det nu er program 2 der køres. Program 2 bruges når vand skiftet er lavet og jeg manuelt lukker for den hane der er til den tønde med opsaltet osmose vand. Jeg åbner derefter for hanen til min tønde med rent osmose vand som bruges til at ”toppe på” Program 2 køre derfor 5 min af gangen 4 gang i døgnet så det vand der fordamper vil blive påfyldt hvert akvarie, så vand værdierne holdes inden for de samme værdier ved fordampning.

Aftapning af vand

Selve aftapningen af vand køre jeg manuelt, eller helt manuelt er det nu heller ikke.. Jeg har lavet et smart system så jeg via en pumpe kan tømme 3 akvarier af gangen og enten aftappe 10% eller 20% alt efter hvilket rør jeg monteret. Pumpen tømmer vandet og når 3 akvarier er tømt flyttes mine aftapnings rør over til de næste 3 akvarier i reolen. 

Målinger af vandværdier

Jeg har for noget tid siden købt en digital NO3 måler og har i længere tid måli både TDS samt NO3 ved mange af mine akvarier. Efter disse målinger har jeg erfaret hvor tit et vandskifte er nødvendigt. Et 45 liters akvarie med få rejer (10-30 rejer) kan holde stort set samme vand værdier uden vandskifte i flere måneder. Kommer man op på 50 -100 rejer i et 45 liters akvarie er det nødvendig med 10% vandskifte hver uge for at holde stabile vandværdier. Jeg har også et par akvarier med flere end 100-200 rejer i et 45 liters hvor jeg er nød til at skifte 20% hver uge for at holde mine vandværdier stabile. Hvor meget man fodrer spiller også ind, mine rejer bliver fodret 1-2 gange dagligt så de altid har nok føde til rådighed. Mine fodrevaner vil jeg komme ind på et andet tidspunkt, men de får både pulver foder og piller hver dag så der er nok føde til både voksne rejer og baby rejer.